Ποικιλίες

Η οινοποιία Κοτρότσος οινοποιεί τις πιο αντιπροσωπευτικές ποικιλίες της Πελοποννήσου δημιουργώντας κρασιά υψηλής ποιότητας.
Οι ποικιλίες που οινοποιούμε είναι οι εξής:

ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΠΑΤΡΩΝ:

Αξιολογότατη αρωματική ποικιλία προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης «ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΠΑΤΡΑΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΓΛΥΚΥΣ» στην επαρχία Πατρών. Στην ξηρή εκδοχή του δίνει ένα υπέροχο αρωματικό ξηρό λευκό κρασί.

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ:

Καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Μαντινείας. Είναι ερυθρή ημιαρωματική μικρόρωγη ποικιλία από τις πιο δημοφιλείς. Οινοποιείται κυρίως για την παραγωγή λευκών ξηρών οίνων.

ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ:

Καλλιεργείται στον νομό Αχαΐας. Είναι όψιμη λευκή ποικιλία. Παλαιότερα χρησιμοποιείτο για την παραγωγή αφρώδων οίνων. Είναι ποικιλία που δίνει ένα υπέροχο λευκό κρασί με υψηλή οξύτητα και σύνθετο άρωμα.

ΡΟΔΙΤΗΣ:

Την λευκή αυτή ποικιλία την βρίσκουμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί την βασική παραγωγή του νομού Αχαΐας. Σε ορισμένες περιοχές της Αχαΐας είναι προστατευόμενη ονομασία προέλευση(ΠΟΠ) «ΠΑΤΡΑ». Δίνει φρουτώδη κρασιά με πλούσια γεύση.

CHARDONNAY:

Την ποικιλία αυτή την συναντάμε σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Πελοπόννησο. Είναι πρώιμη ποικιλία, αρκετά εύρωστη. Ωριμάζει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μπορεί να δώσει κρασιά με υψηλό αλκοολικό τίτλο και ιδιαίτερα πολύπλοκο άρωμα που θυμίζει εξωτικά φρούτα, ροδάκινο και πεπόνι. Είναι προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη(ΠΓΕ) Αχαϊκός τοπικός οίνος.

 

 

 

ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ:

Πρόκειται για μια πολυδύναμη ερυθρή ποικιλία η οποία ευδοκιμεί στην Βόρεια Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Νεμέα(παλαιά η Νεμέα λεγόταν Αη-Γιώργης) και μπορεί να μας δώσει υπέροχα παλαιωμένα ερυθρά κρασιά ή και φρέσκα.

ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ:

Ερυθρή ποικιλία, ευδοκιμεί στην Αχαΐα και σε μερικές εκτάσεις στην Κεφαλονιά. Παράγει ένα μοναδικό επιδόρπιο ΠΟΠ ερυθρό γλυκό κρασί «ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΠΑΤΡΩΝ ΟΙΝΟΣ ΓΛΥΚΥΣ»

CABERNET:

Κοσμοπολίτικη ερυθρή ποικιλία η οποία καλλιεργείται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας και δίνει ερυθρά κρασιά που επιδέχονται μακροχρόνια παλαίωση. Έχει αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει εύκολα από τα άλλα κοσμοπολίτικα σταφύλια. Είναι προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) Αχαϊκός τοπικός οίνος.

MERLOT:

Πρόκειται για γαλλική ποικιλία. Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές και στην Αχαΐα. Ωριμάζει το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Το κρασί που δίνει έχει βαθύ κόκκινο χρώμα. Είναι γεμάτο, νεανικό, με τανίνες που κάνουν αισθητή την παρουσία τους, χωρίς να ενοχλούν. Έχει αρώματα φρούτων και διακριτική οξύτητα. Μακριά επίγευση. Είναι προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη(ΠΓΕ) Αχαϊκός τοπικός οίνος.