Αποσταγματοποιείο

Αποσταγματοποιείο

ΣΑΝ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

Η παραγωγή του τσίπουρου σαν ένα παραμύθι έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Άντεξε στο χρόνο και το συναντάμε με μικρές παραλλαγές σε όλη σχεδόν την επικράτεια. Για αιώνες αποτελούσε το δευτερεύον προϊόν της αμπελοκαλλιέργειας και ήταν συνυφασμένο με τη ζωή της υπαίθρου. Συντρόφευσε τις παρέες σε μικρές και μεγάλες χαρές αλλά και λύπες.

Πρώτη γραπτή αναφορά γίνεται στην Αρχαία Ελλάδα κατά τους ελληνιστικούς χρόνους όπου γίνεται λόγος για ένα ποτό το ‘’τρίμμα’’.

Η τέχνη της απόσταξης αναπτύσσεται κατά τους Βυζαντινούς χρόνους στις μονές του Αγίου Όρους στη χερσόνησο του Άθω με μικρούς χάλκινους άμβυκες παλαιάς τεχνολογίας και υποτυπώδεις συνθήκες παραγωγής.

Το αποσταγματοποιείο:

Είναι εγκατεστημένο σε ξεχωριστό χώρο στο οινοποιείο. Διαθέτει σύγχρονο άμβυκα 1300 Lt με στήλη ανακαθαρισμού ( 6 πλατό ) για την παραγωγή υψηλής ποιότητας αποστάγματος. Διαθέτει ανοξείδωτες  δεξαμενές αποθήκευσης της πρώτης ύλης, συλλογής διαφόρων ποικιλιών αποστάγματος από στέμφυλα Μοσχάτου, Ροδίτη και Αγιωργήτικο  και  ανάμειξης για την  δημιουργία του τελικού προϊόντος.

Πρώτες ύλες:

Η Αχαΐα είναι ζώνη παραγωγής προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης Μοσχάτου κατ’ εξοχήν αρωματικής ποικιλίας που είναι μία από τις καλύτερες πρώτες ύλες παραγωγής αποσταγμάτων όπως επίσης και ο Ροδίτης, τα στέμφυλα των οποίων χρησιμοποιούμε για την παραγωγή του τσίπουρου Σταλιά-Σταλιά.